• Nederlands
  • Français
  • English (UK)

De invloed van de biotechnologie op voedselproductie, voedselverwerking en gezondheidszorg neemt een steeds grotere vlucht. Door sommigen toegejuicht, door anderen verafschuwt.

Deze website is bedoeld u een inzicht te geven over de voor- en tegenargumenten, de huidige toepassingen en ontwikkelingen en hun ecologische, economische en politieke invloed op de mondiale samenleving.

Om onze onafhankelijkheid te bewaren is bewust gekozen geen enkele vorm van subsidie te aanvaarden. Voor de financiering van onze activiteiten hebben we twee bronnen: onderzoeksprojecten en de exploitatie van een ‘chambres d’hôtes’, Ferme la belle vue, tel: +32 (0)61 46 78 13 of  +32 (0)3 281 55 78

Deze is gelegen in de Ardennen in een prachtig wandelgebied, (zie foto's) ook aan te bevelen voor sportieve fietstochten zowel met de koersfiets als de mountainbike. Maar ook om rustig een boek te lezen en te genieten van de rust in deze omgeving.

 

 

 

Hallo ik ben Aäron

 

 
Ik hoop jullie regelmatig  op de hoogte te houden van mijn katerkijk op de mensenwereld.


BROODHEREN

Soms val ik van de ene verbazing in de andere over jullie gedrag en redeneringen. Over vluchtelingen opvang, het dragen van bepaalde soorten kleding die een dwangbuis voor vrouwen zouden zijn. Denk dan aan jullie bustehouders en korsetten om maar iets te noemen. Dan jullie sociaal medium wat jullie facebook noemen. Een manier om wereldwijd met elkaar van gedachten te wisselen, problemen te bespreken, naar oplossingen te zoeken, elkaar nieuwe inzichten en kennis bij te brengen. Waar je virtueel vrienden van elkaar kunt worden. Maar die vriendschap ook weer kunt opzeggen als iemand een opmerking maakt die je niet aanstaat. Dit doen jullie dan door te 'ontvrienden'. Hoorde daar een grappig voorbeeld van. Hier in Botassart zijn er ieder jaar "broodfeesten". Enige jaren geleden zijn daar een zekere Mark en David mee begonnen. Twee mensen uit het onderwijs. Dat feest gebeurt rond de oude broodoven en had de educatieve bedoeling kinderen te laten zien waar dat brood vandaan komt, hoe dat gemaakt wordt. De kinderen maakten zelf het deeg, kneedden het brood. De oude oven werd opgestookt met hout en als de oven op temperatuur was werd het opgemaakte brood er in geschoven.

Maar na het plaatsen van een aantal foto's van het feest op facebook met de waarschuwing dit feest niet te commercialiseren maar het uitsluitend bij brood te houden en alles wat daar mee samenhangt werd de persoon die deze opmerking plaatste ontvriend.

Na zo'n opmerking zou je de vraag verwachten: wat bedoel je? Maar nee, dat gebeurt niet, je wordt "ontvriend".  Zo wordt een mogelijke discussie lam gelegd.

De opmerking had "pijn" gedaan, vandaar die "ontvriending" was de reactie en dat dan nog van een soort lekenpastoor. Iemand van wie je verwacht dat hij zich zeker bezorgd zou maken over ons "dagelijks brood".

Dat ons dagelijks brood in een gevarenzone zit schijnt aan hem voorbij te gaan. Dat is een politiek en wetenschappelijk probleem. Al meer dan 13 duizend jaar hebben landbouwers zaden geselecteerd en zo zijn we van grassen tot granen gekomen die hun zaden vasthouden en die wij kunnen dorsen en tot meel malen.

Nu dreigen die zaden en planten via het patentrecht in handen van multinationale bedrijven te komen. Zullen zij straks bepalen of we hun gepatenteerde zaden mogen gebruiken. Bovendien kunnen zij zaden onvruchtbaar maken zodat de boer ieder jaar opnieuw "hun" zaden moet kopen. Denk je eens in wat dat zou betekenen, vooral in de z.g. derdewereldlanden. Bovendien zouden ze via  TTIP, het handelsverdrag dat de EU wil sluiten met de VS, verdere mogelijke verbeteringen die hen financiële schade zouden kunnen berokkenen tegen kunnen houden. Brood wordt op deze manier een politiek probleem.

Door selectie hebben onze boeren door de eeuwen heen de kwaliteit van onze granen en de opbrengst sterk verhoogd. Graansoorten zo ontwikkeld dat ze minder hoog groeien waardoor ze beter geoogst kunnen worden door het voorkomen van legeren.

Met behulp van onze huidige kennis kunnen we het veredelingsproces versnellen en de kwaliteit verbeteren, zoals bestand maken tegen ziektes en insecten. Of het toevoegen van extra vitamines, denk aan de "goudenrijst" met extra vitamine A om blindheid te voorkomen. Of denk aan bepaalde aardappelziektes die door deze techniek voorkomen kunnen worden.

Leg ook de belangrijkheid uit van biodiversiteit om onze voedselproductie in stand te houden. Verwijs naar de opslag van zaden in Kew Gardens, in St. Petersburg, of Nova Zembla waar de zaden in een bunker die hermetisch is afgesloten opgeslagen worden. Waar we de zaden bewaren die  we in de toekomst nodig kunnen hebben om nieuwe kruisingen te kunnen toepassen om onze voedselvoorziening in stand te kunnen houden.

Dit zou mee de taak kunnen zijn voor hen die ik voor het gemak even de "broodheren" zal noemen. Discussies en inleidingen over de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen en de mogelijke natuurlijke en politieke gevolgen. Het gaat tenslotte over ons "dagelijks" brood dat ook nog een religieuze achtergrond heeft. Dat zou toch minstens de aandacht van de lekenpriester moeten krijgen.

6 september 2016

 

 

 

In 1987, dus 27 jaar geleden, schreven wij "Biotechnologie: schaap met 5 poten of zevenkoppige draak?". Dat verscheen toen in Socialistische Standpunten. We hebben dit voorgelegd aan de verschillende politieke partijen in Vlaanderen. Dit met de bedoeling het maatschappelijk debat over deze techniek op gang te trekken.

Wie belangstelling heeft voor dit nog steeds controversiële onderwerp stuurt ons zijn mailadres en wij zenden u dit historische document . 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.