• Nederlands
  • Français
  • English (UK)

"Klimaatopwarming veroorzaakt meer hittegolven"

"Klimaatopwarming veroorzaakt meer hittegolven"

Vilt 21 augustus 2017

De voorbije jaren sneuvelde het ene hitterecord na het andere, en daar zit de opwarming van het klimaat zeker voor iets tussen. Dat stellen verschillende onderzoekers in een nieuw rapport. Klimaatopwarming zorgt ervoor dat de intensiteit en frequentie van extreme hitte tot twee keer waarschijnlijker wordt in België, tot vier keer zo waarschijnlijk in Frankrijk, Zwitserland, Nederland en Centraal-Engeland en minstens tien keer zo waarschijnlijk in Portugal en Spanje, zo klinkt het. 

World Weather Attribution (WWA) is een internationale samenwerking waar onder meer de Universiteiten van Oxford, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut en andere onderzoeksinstellingen hun schouders onder zetten. Bedoeling is om beter te begrijpen hoe groot de invloed van de opwarming van het klimaat is op uitzonderlijke weersfenomenen. Naar aanleiding van de hoge temperaturen in de voorbije maand juni, gingen de wetenschappers op zoek naar het verband tussen de historische toename van broeikasgassen in de atmosfeer en de kans op een warme junimaand. Eerder deze zomer verscheen in New York Magazine nog een veelbesproken stuk waarin de gevolgen van een sterke temperatuurstijging haarfijn uit de doeken worden gedaan.

Uit de WWA-studie blijkt onder meer dat klimaatopwarming ervoor zorgt dat de intensiteit en frequentie van extreme hitte tot twee keer waarschijnlijker wordt in België. Zomermaanden als juni 2017 zouden de komende decennia vaker voorkomen. De onderzoekers van de studie verwoorden het als volgt: “Wat nu nog een uitzonderlijke warme dag is in juni, kan later deze eeuw de nieuwe norm zijn voor een dag in diezelfde maand.” Verder gaat de hitte ook vroeger in de zomer voorkomen, zoals dat nu ook al het geval was in juni.

Meer info: WWA

Bron: MO* / eigen verslaggeving