• Nederlands
  • Français
  • English (UK)

"Spectaculaire reductie methaanuitstoot door zeewier"

"Spectaculaire reductie methaanuitstoot door zeewier"

Vilt 21 augustus 2017

Volgens Australische onderzoekers hebben sommige zeewiervariëteiten het potentieel om de uitstoot van methaan bij herkauwers drastisch te reduceren. Testen met één specifieke variëteit, de Asparagopsis taxiformis, verminderde tijdens verschillende testen de uitstoot zelfs met 99 procent. De resultaten moeten nog bevestigd worden door uitgebreid praktijkonderzoek, maar de onderzoekers maken alvast de kanttekening dat de zeewierteelt in grote delen van de wereld nog steeds in zijn kinderschoenen staat. 

Omdat de uitstoot van methaan door herkauwers bijdraagt aan de opwarming van het klimaat wordt over heel de wereld onderzocht hoe er via een aangepast rantsoen ingegrepen kan worden in het verteringsproces van de dieren. Onderzoekers van het Australische Common Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) deden tijdens testen met nagemaakte koeienmagen en meer dan twintig verschillende soorten zeewier een spectaculaire ontdekking. Dankzij de toevoeging van één van de zeewiervarianten, Asparagopsis taxiformis, daalde de uitstoot van methaan tot 99 procent.

Ook bij schapen waren de resultaten verbluffend: 2 procent gedroogd zeewier in het schapenrantsoen zorgde voor een daling van de methaanemissies met 70 procent. De zeewiervariëteit in kwestie zou zo effectief zijn omdat het een chemische stof bevat die bromoform heet en een sterke impact heeft op de enzymen die verantwoordelijk zijn voor de methaanproductie. De onderzoekers hopen met hun resultaten de productie van zeewier een flinke boost te geven, want om een substantiële milieuwinst te boeken moeten er enorme hoeveelheden zeewier gekweekt worden. Zo zou 6.000 hectare zeewier nodig zijn om 10 procent van Australische rundveestapel (29 miljoen stuks) te voeden.

Meer info: CSIRO

Bron: De Standaard / abc.net.au