• Nederlands
  • Français
  • English (UK)

vita vitalis vzw werd opgericht in 1986 met als doel een sturende dialoog te ontwikkelen over technologische ontwikkelingen en deze binnen maatschappelijk verantwoorde perken te houden.

Specifiek werd gekozen voor de toepassing van biotechnologie op planten als basis voor onze voeding en verwerking. We waren, en zijn, van mening dat juist de toepassingen van biotechnologie op dit vlak een groeiende invloed hebben op sociaal-economische verhoudingen, de biodiversiteit, de gezondheidszorg en mondiale machtsverhoudingen.
(lees meer in het artikel: 'de bedreiging van de biotechnologie' , Financieel Economische Tijd, 5 oktober 2002 .

De maatschappelijke zetel is gevestigd:
Smyrnaplaats 4
B2018 Antwerpen

De vereniging wordt niet gesubsidieerd en werkt enkel met vrijwilligers. Dit is een bewuste keuze om onze onafhankelijkheid te bewaren

Om onze werking te financieren hebben we twee bronnen: onderzoeksprojecten en 'chambres d'hôtes' in Ucimont, Belgische Ardennen.

De boerderij 'ferme la belle vue' hebben we voor dit doel verbouwd en ingericht. Deze bron van inkomsten draagt voor het grootste deel onze onkosten.
Door lid te worden van 'vita vitalis' (2,50€ per jaar) kunt u daar logeren tegen een democratische prijs (kamer en ontbijt, half pension, vol pension).

'La belle vue' is gelegen in een prachtig natuurgebied op nauwelijks vijftien minuten wandelen van de Semois en de 'tombeau du géant'

Hoe anderen over ons denken

‘Werking: Kleine goed geïnformeerde en actieve vrijwilligersorganisatie, gebeten door biotechnologie maar dan op een hoogst kritische zin. Toen in 1995 gemanipuleerde soja plots stof deed opwaaien, hadden zij al zo n 10 jaar in de woestijn hun waarschuwingen gepredikt. Sindsdien is Vita Vitalis " als een luis in de pels" van biotechnofielen en -technofoben aanwezig.

Voorlichtingsorganisatie.

Activiteiten: opstellen dossiers, leveren van commentaren en adviezen omtrent ggo-gebeurtenissen, deelnemen aan debatten, zetelen in adviesraden en BBL.

Details organisatie:
Thema s en standpunten:
Niet zonder meer tegen GGO s.’

Uit: Bijlage Genetisch Gewijzigd Voedsel in Vlaanderen. Retrospectieve trendanalyse van het maatschappelijk debat. Sociale kaart. Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en technologisch aspectenonderzoek, 2003(sinds 2008 Instituut Samenleving & Technologie)